Zapiekanka ze szparagami

poniedziałek, 12 maja 2025

Pyszna i prosta zapiekanka ze szparagami i kurczakiem

__________________

☑️Składniki:

🔹500 g fileta z kurczaka

🔹250 g makaronu (np. świderki)

🔹1/2 pęczka zielonych szparagów

🔹3 ząbki czosnku

🔹250 ml śmietany 18%

🔹100 ml śmietany 30%

🔹1 łyżka majonezu

🔹150 g tartej mozzarelli

🔹sól, pieprz

🔹przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie

🔹opcjonalnie: odrobina mleka

☑️Przygotowanie:

1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Smażymy na złoty kolor, a następnie odstawiamy.

2. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.

3. Makaron gotujemy al dente razem ze szparagami. Po ugotowaniu całość odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dłuższe główki szparagów odkładamy – posłużą jako dekoracja.

4. Na makaronie układamy usmażonego kurczaka.

5. Obie śmietany łączymy w miseczce, dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy trochę mleka, aby miał płynną konsystencję.

6. Zapiekankę polewamy przygotowanym sosem, posypujemy tartą mozzarellą i dekorujemy odłożonymi główkami szparagów.

7. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut – aż ser się roztopi i lekko zarumieni. 



2 komentarze:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia