Chłodnik z Botwiny

wtorek, 13 maja 2025

 Chłodnik z botwinki – pyszny, chrupiący, idealny na ciepłe dni!

_______________

☑️Składniki:


🔹1–2 pęczki botwinki (z buraczkami)

🔹300 ml wody

🔹3 łyżeczki cukru

🔹1 łyżka octu lub soku z cytryny

🔹1 ogórek szklarniowy

🔹Kilka rzodkiewek

🔹2–3 ząbki czosnku

🔹50 ml zakwasu z buraków

🔹400 ml jogurtu naturalnego

🔹pęczek koperku

🔹mały pęczek szczypiorku

🔹sól i pieprz do smaku

🔹jajko do podania


☑️Przygotowanie:


1. Botwinkę dokładnie myjemy i drobno kroimy wraz z buraczkami.


2. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.


3. Dodajemy ocet (lub sok z cytryny), cukier, odrobinę soli i odstawiamy do wystudzenia.


4. Do schłodzonej botwinki dodajemy posiekany szczypiorek, ogórek, rzodkiewki i koperek.


5. Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem i zakwasem z buraków, a następnie dodajemy do zupy.


6. Doprawiamy całość solą i pieprzem wedle uznania.


7. Chłodzimy w lodówce i podajemy z ugotowanym jajkiem.

__________________

Do przygotowania przepisu użyłam produktów marki @kuchniazdrowia 

___________________




Smacznego ❤️ 🌷 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia