Chłodnik z botwinki – pyszny, chrupiący, idealny na ciepłe dni!
_______________
☑️Składniki:
🔹1–2 pęczki botwinki (z buraczkami)
🔹300 ml wody
🔹3 łyżeczki cukru
🔹1 łyżka octu lub soku z cytryny
🔹1 ogórek szklarniowy
🔹Kilka rzodkiewek
🔹2–3 ząbki czosnku
🔹50 ml zakwasu z buraków
🔹400 ml jogurtu naturalnego
🔹pęczek koperku
🔹mały pęczek szczypiorku
🔹sól i pieprz do smaku
🔹jajko do podania
☑️Przygotowanie:
1. Botwinkę dokładnie myjemy i drobno kroimy wraz z buraczkami.
2. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
3. Dodajemy ocet (lub sok z cytryny), cukier, odrobinę soli i odstawiamy do wystudzenia.
4. Do schłodzonej botwinki dodajemy posiekany szczypiorek, ogórek, rzodkiewki i koperek.
5. Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem i zakwasem z buraków, a następnie dodajemy do zupy.
6. Doprawiamy całość solą i pieprzem wedle uznania.
7. Chłodzimy w lodówce i podajemy z ugotowanym jajkiem.
__________________
Do przygotowania przepisu użyłam produktów marki @kuchniazdrowia
___________________
Smacznego ❤️ 🌷
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz